Bonsoir ;)
Dziś chciałabym napisać o kuchni francuskiej, która uznawana jest przez wielu smakoszy za jedną z najlepszych i najwykwintniejszych na świecie. Wcale mnie nie dziwi to stwierdzenie ponieważ każdy znajdzie tu coś pysznego dla siebie :)
Tradycyjne sery, wyborne gatunki wina oraz szampana, słodkości i wyśmienite wypieki (franc. pâtisseries), takie jak słynne croissanty czy pains raisins (słodkie bułki z rodzynkami) ucieszą najwybredniejszych smakoszy. Nie można nie wspomnieć również o pasztecie z gęsich wątróbek (franc. foie gras), ślimakach (franc. escargots) no i rzecz jasna żabich udkach (franc. cuisses de grenouilles). Wszystko co wymieniłam powyżej, to dania, z których Francja słynie na całym świecie i z którymi wszystkim się kojarzy.
Francja nie jest jednak krajem jednolitym pod względem upodobań kulinarnych. W każdym regionie można znaleźć specjały regionalne, z których słynie dane miasto lub okręg. I tak na przykład w Burgundii, w której mieszkamy można skosztować wyśmienitych gatunków wina (szczególnie warte uwagi są wina czerwone, szczepu pinot noir). Winnice, domostwa, majątki ziemne, gospodarstwa i zamki są tu nieodzownym elementem krajobrazu, jak i kultury. Będąc w Burgundii obowiązkowo należy odbyć wycieczkę szlakiem winnym, który ciągnie się przez około 150 km (od Dijon po Macconais).
Ponadto specjałem burgundzkich restauracji jest wołowina po burgundzku (franc. boeuf bourguignon), której osobiście jeszcze nie próbowałam (nie jestem wielką "fanką" wołowiny). Mój narzeczony zapewnia mnie jednak, że to warte uwagi danie ;)
Poniżej kilka zdjęć francuskich pyszności, które osobiście bardzo mi smakują :)
Dobrej nocy :*
Bonsoir,
Today I would like to write about French cuisine, which is considered by many connoisseurs as one of the best and most sophisticated in the world. It doesn't surprise me at all because everybody will find here something delicious :)
Traditional cheeses, fine wine list and champagne, delicious sweets and pastries (in French: pâtisseries), such as the famous croissants and pains raisins (sweet bread with raisins) will please the most demanding gourmets. It is impossible not to mention the goose liver pate (in French: foie gras), gastropods (in French: escargots) and of course frogs legs (in French: cuisses de grenouilles). Everything I have mentioned above are dishes of which France is famous around the world.
France is not a homogenous country in terms of culinary tastes. In each region you can find regional specialties, which is famous for the city or county. For example, in Burgundy, where we live, you can taste delicious wines (particularly noteworthy are the red wines, Pinot Noir). The vineyards, houses, land estates, farms and castles here are an essential element of the landscape, and culture. Travelling in Burgundy it is necessary to make a trip through a "vine path", which stretches for about 150 km (from Dijon till Macconais).
In addition, specialty of Burgundy restaurants is the Burgudny beef (French boeuf bourguignon), which I haven't tried yet (I'm not a big "fan" of beef). However, my fiance assures me that it is worth to try;)
Below are some pictures of French delicacies, which personally I really like :)
Have good night: *
Bonsoir,
Today I would like to write about French cuisine, which is considered by many connoisseurs as one of the best and most sophisticated in the world. It doesn't surprise me at all because everybody will find here something delicious :)
Traditional cheeses, fine wine list and champagne, delicious sweets and pastries (in French: pâtisseries), such as the famous croissants and pains raisins (sweet bread with raisins) will please the most demanding gourmets. It is impossible not to mention the goose liver pate (in French: foie gras), gastropods (in French: escargots) and of course frogs legs (in French: cuisses de grenouilles). Everything I have mentioned above are dishes of which France is famous around the world.
France is not a homogenous country in terms of culinary tastes. In each region you can find regional specialties, which is famous for the city or county. For example, in Burgundy, where we live, you can taste delicious wines (particularly noteworthy are the red wines, Pinot Noir). The vineyards, houses, land estates, farms and castles here are an essential element of the landscape, and culture. Travelling in Burgundy it is necessary to make a trip through a "vine path", which stretches for about 150 km (from Dijon till Macconais).
In addition, specialty of Burgundy restaurants is the Burgudny beef (French boeuf bourguignon), which I haven't tried yet (I'm not a big "fan" of beef). However, my fiance assures me that it is worth to try;)
Below are some pictures of French delicacies, which personally I really like :)
Have good night: *
Gratin dauphinois (ziemniaki zapiekane z serem, czosnkiem i śmietaną, zdjęcie z internetu) |
Ślimaki, zdjęcie z internetu |
Pain raisins (słodkie bułki z rodzynkami, zdjęcie z internetu) |
Ratatouille, zdjęcie z internetu |
Raclette (gotowane ziemniaki z roztopionym serem i szynką, zdjęcie z internetu) |
Macarons (pyszności, mniam, mniam :p, zdjęcie z internetu) |
Kochana wolowina w czerwonym winie jest megacudowna, przelam sie i sprobuj; nie wyobrazam sobie zeby np sliaki mialy byc od niej smaczniejsze:) masz racje kuchnia francuska jest jedna z najlepszych,chociaz tez nie najzdrowszych niestety;/
ReplyDeleteMaju, najzdrowsza może i nie jest, ale polska również do lekkostrawnych nie należy ;) A wołowiny muszę spróbować :)
ReplyDeletePysznosci! Niestety jeszcze wielu rzeczy nie sprobowalam, odkad jestem we Francji. Bardzo kusi mnie raclette! A o ratatouille nigdy nie slyszalam. Moze bedzie trzeba wyszukac jakies przepisy w internecie:) Tak poza tym, bardzo fajny blog, mam nadzieje, ze bedziesz kontynuowala pisanie! Pozdrawiam serdecznie ze Strasburga!
ReplyDeleteJustyno, dziękuję za miłe słowa :) Oczywiście będę kontynuować pisanie bloga i mam w planie dalszy jego rozwój i "rozrost" ;) Twój blog natomiast będę dzięki niemu w przyjemny sposób będę przyswajać francuski :) Wpadłaś na super pomysł!
ReplyDeletePS Raclette polecam, szczególnie zimą, gdyż to bardzo sycące i dość kaloryczne danie, ale warte spróbowania :)
Pozdrowienia z Chalon
Ja uwielbiam całkiem sporo, a zwłaszcza filet de porc au sauce à la moutarde i tarte aux pommes + crème anglaise, i cieszę się, że podczas naszych francuskich wojaży mąż opanował gotowanie ich do perfekcji, powoli poznasz i smaki i słowa :)
ReplyDeleteBrzmi apetycznie ;) Czy Ty również mieszkasz na francuskiej ziemi? Pozdrawiam Cię serdecznie
DeleteNie, ale w czasie studiów trochę pomieszkiwaliśmy w Lourdes i Annecy :)
ReplyDelete